Friss hírek az NVDA háza tájáról

A hosszú ideje velünk lévő NVDA képernyőolvasó körül ismét zajlanak az események. Ennek pedig örülhetünk, ugyanis határozott fejlődés tapasztalható. Új verzió, új beszédszintetizátor érkezett.

Ahhoz, hogy egy projekt igazán naggyá nőhesse ki magát, általában nagyon sok dologra szükség van. Fantáziára, kitartásra, a rá való keresletre, valamint az ingyenes, nyílt forráskódú programok esetén sok segítségre és segítőre, akik vagy programozásban, vagy fordításban, esetleg népszerűsítésben segítik a munkát. Az NVDA esetén úgy tűnik, minden megvan. A szoftver még mindig ingyenes, még mindig értelmes irányba zajlik a fejlődés, és változatlanul jó alternatíva lehet a Windows operációs rendszert használó userek számára.
Néhány hete jelent meg például a legújabb, 2013.1-es verzió, amelynek legfontosabb újdonsága az új, áttervezett, és egészen használhatóra sikeredett laptop billentyűzetkiosztás. A fő atrakciója ennek az lett, hogy immáron jól lehet kezelni a felolvasáshoz szükséges kurzorokat és az egérműveleteket, nem kell tehát végiglapátolni az egész billentyűzetet, ha kattintanánk valahova, vagy valamit felderítenénk.
További újdonság a PowerPoint hatékonyabb támogatása, így a diák felolvasása is megoldható már. Ezek mellett persze számos javítás és fejlesztés is belekerült a programba, mint például az ESpeak szintetizátor frissítése is.
És ha már szintetizátor, épp a minap jelentette be az NVDA honosítása kapcsán érdekelt Net-Média alapítvány, hogy egy új beszédszintetizátor érhető el a programhoz, amely a Vocalizer Expressive nevet kapta. Ez tartalmazza többek között a Google fordítóból vagy az Android mobil operációs rendszerből ismert Mariska hangot is, amely kétségkívül nagyon emberi, az artikulálása kifogástalan, legfeljebb a hangsúlyozás kapcsán érheti néhány szó a ház elejét.
A Vocalizer Expressive lényegében a korábbról is ismert Vocalizer továbbfejlesztése, rengeteg új hanggal és javítással. Ez viszont már korántsem ingyenes, a korábbi vásárlók egyszeri 5000 forintnyi összeg befizetése után frissíthetnek az új hangokra, az új leendő tulajdonosok pedig 35000 forintért juthatnak hozzá, de május 31-ig most mindenki szabadon kipróbálhatja a demót.

Ezúton kívánunk további sok sikert a program fejlesztéséhez, honosításához és a kiegészítők forgalmazásához is, mi pedig szívből reméljük, hogy a következő, képernyőolvasóval foglalkozó cikkünk már a sokak által várt 14-es Jaws-t is górcső alá veheti.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Friss hírek az NVDA háza tájáról bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Egy barátnőm kér segítséget jaws-sal kapcsolatban, és ha valaki tudna segíteni, írhat nekem:
  vera19970927@gmail.com

  “Akik jaws-t használnak, figyelem! Sürgős segítségre lenne szükségem. 64 bites, win7-es oprendszerrel ellátott géphez keresek megfelelő jaws-t. Hozzáértő informatikus szerint a nálam lévő 11-es jaws 32 bites, emiatt nem kompatibilis a gépen lévő operációs rendszerrel. Sürgős lenne, ezért aki tud, kérem segítsen, akár csak egy megosztással, hozzászólással, ötlettel is. Bármit elfogadok, aki pedig konkrét segítséggel tud szolgálni, kérem, írjon. Hatalmas segítség lenne! Köszönöm előre is!”

 2. Fruzsi szerint:

  Sziasztok!
  Verica sajnos így már én is jártam. És nekem fel kellett raknom a 32 bites windows-ot, mert a 11-es Jaws nem ment fel a 64 bites windows-ra.
  Erre azóta nem tudom, hogy van-e megoldás, de januárban még nem volt.

 3. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány oldalán fent van a 64 bites verzió is a Jaws11-esből, a letöltéseknél. http://www.infoalap.hu.

 4. gowihost szerint:

  nvda nemküzködik ilyen vacakokkal hogy 64 bit 32 bit meg bitbit egyszerűen tökéletesen működik és pont és mégcsak nem is inlegális az ingyenes használata

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>