Használjunk Facebook Messengert a számítógépen!

A látássérült felhasználók közül igen sokan használták a Facebook közösségi portál chatszolgáltatását valamilyen külső szoftverrel, például Skype, Thunderbird vagy hasonló. Mivel ez a lehetőség mostanra teljességgel megszűnt, megnéztük, milyen eszközökhöz nyúlhat egy vak júzer, ha normálisan és viszonylag akadálymentesen kívánja a chatet használni a számítógépén. Alább mutatjuk, mire jutottunk.

Bevezető

Korunk leghíresebb, vagy épp leghírhedtebb közösségi oldaláról mindenkinek megvan a maga véleménye. Lehet imádni és totális függővé válni, lehet utálni és léptennyomon antifészbúkos mantrákat löködni, ami viszont egyre kevésbé lehetséges, az nem más, mint teljességgel figyelmen kívül hagyni az egészet, netán úgy tenni, mintha nem is létezne.
mert bizony létezik, terjeszkedik, fel akar falni maga körül minden konkurensjelölt vállalatot, és adatainkba is egyre nagyobb mértékben kíván és tud betekinteni. A dolog másik oldala (vagy épp inkább a hozadéka), hogy az internetező közösség legalább nyolcvan százaléka használja is a portált, ki aktívan, ki kevésbé aktívan, de kapcsolattartásra, csevegésre majdnem mindenki igénybe veszi, ha másért nem, hát partnerei kedvéért, akik egy jó ideje már a Facebookon lógnak, így az eddig tartózkodó felhasználónak nemigen marad választása.

Egy szó, mint száz, a Facebookbiznisz él és virul, tálcán kínáljuk fel minden adatunkat az erre kíváncsiaknak, cserébe azonnal megtudhatjuk, hol esik épp a hó, kinek van holnap születésnapja, vagy akár azt, , hogy ki milyen könyvet olvas éppen.

Természetesen a közösségi funkciókon kívül elengedhetetlen a privát kommunikáció is, így jónéhány éve töretlenül növekszik a facebook chat népszerűsége is, s talán pont a népszerűsítés kedvéért ment bele abba a Facebook néhány évvel ezelőtt, hogy chatprotokoljukat más alkalmazások számára is elérhetővé teszik. Így került be példának okáért a Skype-ba, de ugyanígy említhetnénk az Aol Messengert, vagy akár az Instantbird nevű szoftvert is.
A kocka azonban alighanem fordult az utóbbi időben. Míg régen a Facebooknak állt inkább érdekében, hogy a nagyon népszerű csevegőalkalmazásokban jelen legyen, mostanra tulajdonképpen majdnem teljesen egyeduralkodó lett, és az adott chatprogram értéke csökken, ha a Facebook otthagyja. Márpedig bizony otthagyja, a barbatrükk ugyanis sikerült, ügyesen és megfontoltan, sumákul besurrantak a középpontba az akkor még népszerűbb szoftverek hátszelét kihasználva, most viszont pont ezt a szelet fogják ki ezen szoftverek vitorlájából, , hisz már nincs szüksége a Facebooknak arra, hogy bármilyen chatprogram népszerűsítse őket. Az együttműködés tehát szép volt, nekünk jó volt, nekik meg elég volt, Facebookos chatelésre mostmár csak Facebookot használhatunk, egyebet nem.
A dolog pedig itt kezd igazán érdekessé válni, különösen a számítógépen csevegni óhajtó egyének számára. Okostelefonon ugyanis relatíve kellemes a helyzet. A Facebook Messenger alkalmazás jól működik IPhone-on, és Androidon is akadálymentesebb, mint eddig bármikor, szóval telefont használva semmi kellemetlenség nem fenyegeti a Facebook népét, akik viszont számítógépen szeretnének beszélgetni, egy kicsit nehezebb helyzetben vannak.
A Facebook.com weboldalon a chat nagyon nehézkes, az információ túl sok, a vakok körében közkedvelt, mobilokra optimalizált m.facebook.com pedig alkalmas üzenetezgetésre, de ezt aligha lehetne chatelésnek nevezni, ehhez ugyanis a megalkotott felület túlságosan butácska.
Az üzenetek nem frissülnek automatikusan, újak megtekintéséhez az oldal állandó újratöltésére van szükség, hangos értesítéseket sem kapunk, egyszóval ez egy statikus oldal, nem interaktív.
Mielőtt belemennénk a webes Facebook Messenger tárgyalásába, egy érdekes dologra szeretnénk felhívni a tisztelt publikum figyelmét.

Akik okostelefonjukon használnak Facebook alkalmazást, tapasztalhatták, hogy az appon belül már nem érhető el a Chat, azaz a nekünk írt üzeneteket nem tudjuk megtekinteni, és újat sem írhatunk senkinek. Ehhez az alkalmazás automatikusan a Facebook messenger telepítését kéri tőlünk, amivel nincs is semmi baj, hisz mint fentebb elhangzott, ez egészen jól használható. Olyan pletykák is vannak viszont, hogy ezt a stratégiát Zuckerbergék nemcsak mobilplatformon kívánják alkalmazni, hanem kvázi mindenhol. Ennek a vége pedig az lesz, hogy mind a rendes, mind a mobiltelefonokra szabott facebook weboldalról lassan, de biztosan kivezetik az Üzenetek funkciót, átcsoportosítva azt egy külön helyre, ahol csak a privát kommunikációval foglalkozhatunk. Mobilplatformon ennek a neve ugyebár Facebook Messenger. Weben pedig egész egyszerűen messenger.com. Nem ismerős? Nemsokára akkor is az lesz, ha nem akarjuk, ezért aztán nincs más hátra, mint előre, ismerkedjünk meg vele.

Egy messenger mindfelett

Alig több, mint másfél hónapja indította útjára webes messenger szolgáltatását a Facebook. Különösebben nagy hírverést nem csináltak neki, sőt még teljesen késznek sem tekinthető az oldal, viszonylag sokszor történnek rajta kisebb vagy épp nagyobb átépítgetések, változtatások, ezért egyáltalán nem kizárt, hogy cikkünk ezek miatt fog még frissülni a közeljövőben.
A messenger.com tehát a Facebook birodalma, érdekes megfigyelnünk, hogy ezen a téren is milyen elképesztő vehemenciával söpörtek maguk mögé mindenkit. Hisz legyünk őszinték, Messengerből az elmúlt tíz év alatt sokféle volt. A legismertebb persze az MSN. majd WIndows Live messenger, de van Aol Instant Messenger is, Yahoo Messenger, és még ki tudja, mifélék, egy a lényeg, a Facebook bizony már nem fecsérli az idejét holmi elnevezgetésre, ők a Messenger és kész. Ezért aztán annak rendje és módja szerint megvették az ehhez szükséges webcímet, a www.messenger.com tehát a Facebookos bandához visz. Olyannyira, hogy azonnal tud arról is, be vagyunk-e már jelentkezve a Facebookon, és ha igen, rögtön cseveghetünk is az adott fiókot használva, mégcsak be sem kell jelentkezni a honlapon külön.

A következőkben azzal foglalkozunk, miként lehet a jelenleg elérhető legegyszerűbbb módon chatelni a messenger.comon, hogyan lehet ezt a leggyorsabban kivitelezni, illetve persze azt is szemre vételezzük, mit tud jelenleg ez a szolgáltatás, és ezekből mennyi érhető el képernyőolvasóval.

Felület, üzenetkezelés

A webes Messengert NVDA 2015.2, valamint Jaws for Windows 15.0 képernyőolvasókkal próbáltuk ki, Internet Explorer és Firefox webböngészők alatt. A Chrome böngésző azért maradt ki, mert hivatalos támogatásban egyik képernyőolvasó sem részesíti, épp ezért meglehetősen kevesen használják elsődleges böngészőnek.

A Messenger működését Firefox Webböngészővel találtuk a legstabilabbnak, Explorerben nekünk több számítógépen sem olvasta a visszatörölt, vagy a nyílbillentyűkkel kijelölt karaktereket, persze nincs kizárva, hogy más beállítások mellett a mi tapasztalatainktól eltérően is viselkedhet a képernyőolvasó.
További feltétel még, hogy a bőngésző lehetőleg legyen teljes méreten – ezt az alt+szóközzel behívható menüben tudjuk kieszközölni -, illetve az automatikus űrlapmód jelen esetben sokkalta inkább hátrány, mint előny, ennek jelentése az alábbiakból mindenki számára világossá válik.

Pattanjunk fel tehát a Messenger.com-ra, majd határozzuk meg, milyen fiókkal szeretnénk chatelni, alapbeállítás szerint az jelenik meg, amelyikkel az adott gépen Facebookon be vagyunk jelentkezve.

A Messenger tetején egy meglehetősen hosszú címkével ellátott gomb trónol, egészen pontosan “Beállítások, adatvédelem, súgó és egyebek” névre hallgat, de amilyen hosszú, olyan kevéssé érdemes vele foglalkozni, mindenesetre ha aktiváljuk, megjelenik egy menü, amelyet az oldal aljára lépve, ctrl+end billentyűparanccsal tudunk elérni.
Itt állíthatjuk be például az értesítésekre és hangokra vonatkozó opciókat, de a működést lényegében nem változtathatjuk meg, haladjunk is tovább.

Az imént említett hosszú gombtól lefelé van az Új üzenet hivatkozás. Ha erre ütünk entert, megjelenik egy szerkesztőmező, ahová személyek vagy akár csoportok nevét írhatjuk. Ha képernyőolvasónkban aktiválva van az automatikus űrlap vagy interaktív mód, akkor azonnal írhatunk is a mezőbe, ezt egyébként egy hangjelzés is kíséri, amint a mező megjelent. Jaws-nál egy magas csippanó hang, NVDA-nál pedig egy pénztárgépes csipogásra emlékeztető rövid hangeffekt. . Ha ilyet nem hallunk, a mezőre entert kell ütnünk, hogy Jaws-nál az űrlap, NVDA-nál pedig az interaktív módot bekapcsoljuk, az egyszerűség kedvéért lentebb ezen két mód együttesét említjük, beviteli mód néven.
Nem szükséges a személy teljes nevét beírnunk, ha néhány karakter megvan, lefelé nyíllal azonnal ellenőrizhetjük, kiket ajánl nekünk a Messenger, enterrel pedig elfogadhatjuk az ajánlatot, hozzáadva tehát ezzel egy címzettet.
Kisvártatva a képernyőolvasó elismétli a címzett hozzáadása mező címkéjét, itt írhatunk be új neveket vagy névkezdeményeket, vagy léphetünk tovább tabbal, az Írj be egy üzenetet címkéjű mezőre, ahol üzenetünket megírhatjuk.
Fontos és meglehetősen bosszantó is, hogy enter megnyomásakor az üzenetünk azonnal elküldésre kerül, a tagolást elősegítendő használjunk inkább Shift+enter kombót, ami új bekezdést nyit. Sort tehát nem, de bekezdést viszont válthatunk, végeredményben teljesen mindegy, a célnak a Shift+enter is megfelel. Ha megvagyunk, enterrel küldjük el az üzenetet.

További műveletekhez érdemes kikapcsolnunk a beviteli módot, és visszamennünk az oldal tetejére. A beviteli mód Escape gombbal mindkét képernyőolvasónál kikapcsolható, az oldal tetejét pedig a ctrl+home billentyűkombinációval érjük el.
Itt megtaláljuk a fentebb már említett hosszú címkével ellátott gombot, az új üzenet hivatkozást, de menjünk egy picit lejjebb, a java még csak most jön.

Két további lefelé nyílra ugyanis egy kombinált listára jutunk, amely az Emberek és csoportok keresése címet viseli. Ez a mező szintén arra alkalmas, hogy kijelöljünk embereket, akikkel üzenetezgetni szeretnénk, tulajdonképpen egyenértékű azzal, mintha az Új üzenet hivatkozásra mennénk és úgy választanánk címzettet.

Ami viszont itt kellemetlen lehet, az a fentebb már említett automatikus beviteli módra váltás. Ha nyíllal ránavigálunk erre a kombinált listára, és a Jaws vagy az NVDA csippan, rögtön címzetteket vár tőlünk a facebook. Tabbal vagy nyílbillentyűkkel pedig elnavigálunk az oldalról, és az alján találjuk magunkat, ami nem jó, ráadásul escape-pel ki is kell kapcsolnunk a beviteli módot. Persze ha mi épp személyeket szeretnénk keresni, akikkel üzeneteznénk, akkor nincs semmi baj az automatikus beviteli móddal, álljunk rá a kombinált listára, írjunk be neveket vagy azok töredékeit, nyilakkal keressük meg a minket érdeklő személyt, enter, és mehet is az üzenet.

Mi történik viszont akkor, ha mi nem új üzenetet írnánk, hanem friss üzeneteinket szeretnénk megnézni? Mi sem egyszerűbb. Lépjünk az oldal tetejére a hosszú nevű gombhoz, majd mindenféle tab vagy nyílbillentyűt mellőzve egyszerűen nyomjunk egy L betűt. Az L betű mindkét képernyőolvasóban a weboldalon meglévő listák között lépked. Számunkra ez itt azért különösen jó, mert azon nyomban a legutóbbi húsz beszélgetésünk listájára léphetünk, ezek között pedig tabbal és shifttabbal váltogathatunk, előbbi előre, utóbbi visszafelé halad, a messenger pedig időrendben visszafelé jeleníti meg az üzeneteket, a legfrissebb van tehát elöl.
Az oldal tetején tehát egy L betű, majd tabbal máris nézhetjük a beszélgetéseinket, amelyikre pedig válaszolnánk, nyissuk meg egy enter billentyűvel, majd kisvártatva meg is jelenik az írj be egy üzenetet mező.

Ha nem szeretnénk egyelőre válaszolni, hanem az adott partnerrel folytatott beszélgetést szeretnénk áttekinteni, felfelé nyíllal megnézhetjük a legutóbb váltott üzeneteket. Ha a böngészéssel megvagyunk, használjuk például az E betűt, amely mint minden weboldalon, itt is a szerkesztőmezők között lépked, azonnal vissza tudunk tehát menni az üzenetírásra szolgáló mezőhöz, a beviteli módot aktiválva pedig már írhatunk is, enterrel elküldhetjük.

Fontos kitétel, hogy amint felkeressük a messenger.comot, jellemzően a legfrissebb beszélgetésünket már kihozza a program, egy aktív beszélgetés tehát azonnal lesz. Itt is használhatjuk az E betűt, az oldal tetejétől kétszeri megnyomásra lesz szükség, hogy az üzenetírás mezőig eljussunk, felfelé nyíllal pedig megnézhetjük, mely beszélgetést nyitotta ki magától a Messenger.
Ha nem azt, amelyikkel foglalkoznánk, menjünk az oldal tetejére, nyomjunk egy L betűt, majd tabbal lépjünk a minket érdeklő beszélgetésre, üssünk entert, az pedig máris megjelenik.

Ha az adott beszélgetésnél maradunk, nem váltunk tehát át a webböngészőről másik szoftverre és a böngészőben sem nyitunk új lapot, a partnerünk által írt üzenetet automatikusan felolvassák a képernyőolvasók, ha az megérkezett.
Ha más alkalmazásba navigálunk, vagy épp egy másik lapon új weboldalt keresünk fel, de a Messenger.com nyitva marad egy böngészőlapon, akkor új üzenet érkezésekor szolid, de hallható hangjelzéssel figyelmeztet minket. Ez a hangjelzés nem azonos a mobilos messenger pittyenő effektjével, és nem is ugyanaz, mint ami a Facebook rendes weboldalán a chaten szólal meg, ez egy harmadik remek értesítő muzsika, az újdonság erejével.

Hangos beszélgetés a Messengeren

Az üzenetezgetés nem rossz dolog, de ha már el kell viselnünk az új felület megtanulásával járó nemkevés kellemetlenséget, azért elvárható, hogy cserébe a Facebook is nyújtson valamit.

Egészen kellemes hír, hogy a Messengeren elérhető a hang és videobeszélgetés a Facebookon keresztül, böngészőt használva. Nekünk ez a funkció csak Firefoxban volt hajlandó működni.
Ha hívást kezdeményeznénk, először keressük meg az adott személyt. Ha nemrég üzeneteztünk, lépjünk az oldal tetejére, majd egy L betűt követően tabokkal keressük meg partnerünket az előzményekből. Ha az előzményekben nincs benne, lépjünk az oldal tetejére, majd C betűvel lépjünk a személyek és csoportok keresése kombinált listára. Ha csippanást nem hallottunk, enterrel aktiváljuk a beviteli módot, írjuk be a neve egy részét vagy egészét, lenyíllal nyissuk ki a találati listát, és enterrel nyugtázzuk az egészet.
Ekkor kapcsoljuk ki a beviteli módot Escape gombbal, majd ismét menjünk a messenger tetejére.

Szintén használjuk az L betűt, de egy helyett nyomjuk meg kétszer, ekkor ugyanis egy másik listára lépünk, amely az épp megnyitott beszélgetésünkkel végezhető műveleteket tartalmazza.

Azon nyomban el is hangzik az első ilyen lehetőség, amely a “start a voice call”, azaz hanghívás indítása. Tabbal a többit is megtekinthetjük, indíthatunk például videohívást is. Utóbbi érdekes módon magyarul szerepel, a hanghívás még nem, talán később ez is változik. Nem tudunk viszont a mobilos Messengerből ismert hangfelvételeket, hangklipeket küldeni, pedig nem lenne ez rossz, reméljük, ezt is belerakják idővel.
Hanghívás indítása vagy fogadása előtt engedélyeznünk kell mikrofonunk használatát, videohívás esetén a webkamerát is. A hívási kísérlettel azonos időben a Firefox egy figyelmeztetést jelenít meg, amely arról tájékoztat, hogy a messenger használni kívánja mikrofonunkat, esetleg hozzá a webkameránkat is.
Ezt a figyelmeztetést felolvassák a képernyőolvasók, de nem teszik aktívvá, ezt alt+m billentyűkombinációval kell nekünk megtennünk, majd nyíllal kiválaszthatjuk, megosztjuk-e mikrofonunkat, tabbal pedig leokézhatjuk. Az is beállítható, hogy a Messenger webhelyen az oldal kérésére mindig használatba vegye a böngésző a mikrofont, kérdés és figyelmeztetés nélkül. Ha minket hívnak, természetesen elsőként erről hangjelzés érkezik. Itt a mobilos Messengerben már megszokott kis dallamocska csendül fel, tegyük tehát aktívvá a Messengert tartalmazó böngészőlapot, és tabbal megtaláljuk a hívás fogadása gombot. Ha korábban nem történt meg, a Firefox természetesen ezt követően is kéri tőlünk mikrofonunk megosztását, ezt a fentebbi módon tudjuk jóváhagyni.

A messenger.comról természetesen azokat is fel tudjuk hívni, akik jelenleg mobiltelefonnal kapcsolódnak a Facebookhoz, ilyen tekintetben különbséget nem tesz a rendszer. A hangminőség kielégítő, talán kicsit többet késik a hang, mint skype-on, de a dolog használható. Hívás alatt a Messenger oldalán nyilakkal gombokat találunk, úgy mint: videó engedélyezése, mikrofon elnémítása, vagy épp hívás befejezése. Ezen gombok enterrel vagy szóközzel aktiválhatók.

Lehetőségünk van a webes Messengeren fájlokat is küldeni. Ehhez lépjünk az oldal tetejére, és használjuk kétszer az L betűt, ennek hatására az aktuális beszélgetéssel kapcsolatos műveleteket kapjuk meg, itt indítható ugyebár a hanghívás is. A két L betűt követően a legegyszerűbb B betűket nyomni, amely az oldalon található gombok közt lépked, hamar meg fogjuk találni a Tallózás gombot. Itt tudunk fájlt feltölteni, ezt követően pedig el is küldhetjük az adott személynek azt.

Hiányosságok, működési bizonytalanságok

A képernyőolvasók azért küzdenek még mindig a Messenger.com-hoz hasonló felépítésű oldalakkal, mert ezeknek az úgynevezett webes alkalmazásoknak a támogatása még mindig nem az igazi. A nagy problémát az jelenti, hogy ez nem egy egyszerű ablak vagy párbeszédpanel, amelyen tabbal végigfutunk, a mezőkbe beírunk, a gombokat meg enterrel jóváhagyjuk. Ez tulajdonképpen egy honlap, amely egyben egy szoftver, egy szolgáltatás is. Az ilyen webalkalmazások közül egyelőre akadálymentességben a Google Drive viszi a pálmát, ott már majdnem olyan érzésünk van, hogy nem is egy webböngészőben futó szoftvert használunk, hanem egy rendes, hagyományos alkalmazást. Itt azért sajnos egyelőre nincs ez az érzésünk. Idő kell, amíg az ember némi rutint szerez ennek a kezelésében, és néhány helyen a dolog még elég bizonytalan. Ha például az oldal tetejétől L betűt nyomunk, majd tabbal kiválasztunk az előzményekben egy beszélgetést, enterrel történő megnyitás után a legtöbb esetben rögtön az üzenetírás mezőhöz lép a kurzor, tehát azonnal válaszolhatunk. Előfordul viszont olyan is, hogy ráenterezünk egy beszélgetésre, és látszólag az ég világon semmi nem történik. A dologban az az érdekes, hogy ekkor is kinyílik az általunk kiválasztott beszélgetés, de a képernyőolvasó kurzora valamiért nem követi azt. Ekkor érdemes lehet E betű megnyomásával manuálisan az “Írj be egy üzenetet” mezőhöz lépni, majd felfelé nyíllal megtekinthetjük az adott partnerrel váltott legutóbbi üzeneteket, ellenőrizve ezzel azt, hogy tényleg kinyílt a beszélgetés.

Az üzenetírás mezővel jelenleg több furcsaság is van. Az első, hogy az NVDA képernyőolvasó enterrel nem mindig vált át beviteli módra, nem csippan tehát, és nem is kezdhetünk el üzenetet írni. Ha ilyet tapasztalunk, nyomjunk NVDAgomb+Szóközt, ekkor halljuk meg az ominózus csipogást, és kezdhetünk el írni. Az üzenet enterrel történő elküldése után ugyanígy NVDA gomb +szóköz kombóval lépjünk vissza eredeti állapotra.

A Jaws képernyőolvasó sincs kibékülve ezzel az üzenetírás mezővel, egészen konkrétan nem mondja be, hogy ez egy szerkesztőmező. Viszont enterrel bekapcsolja a beviteli módot, ahol már tudunk gépelni.
Internet explorerben további probléma, hogy írás közben nem tudjuk megnézni, mit írunk, Firefoxban ez mindkét képernyőolvasóval jól megy.

Végszó, vélemény

Egy, maximum két napnyi aktív használattal megszerezhető a gördülékeny messengerezéshez szükséges rutin. Nem tökéletes még, nem is olyan egyszerű kezelni, de kétségtelen előnye, hogy hangosan értesít az új üzenetekről a számítógép is, fel tudnak minket hívni, és ha berögződnek a használható billentyűparancsok a felhasználóba, meglepő gyorsasággal fogja tudni kezelni a Messenger webes változatát. Mi úgy gondoljuk, hogy épp ideális helyzetben vagyunk ahhoz, hogy elkezdjünk ismerkedni a webes messengerrel. Egyelőre nem vagyunk arra kárhoztatva, hogy csak és kizárólag ezt használjuk, ott van még például a mobilos Facebook üzenetek funkciója, de mindenki jobban jár, ha nem az utolsó pillanatban kezd el az újjal megismerkedni. Érdemes az oldalt nézegetni, felfedezni, kicsit használgatni, elsőre nehézkes lesz, de hosszabb távon gyorsabb, és kényelmesebb is, a mobilos Facebooküzenetezgetésnél mindenképp. Ha meg már tényleg ennyire valószínű, hogy minden Facebookos chatelést a webes messengerre költöztetnek idővel, legyünk mi a gyorsabbak. Az oldal biztos fog még változni, biztos jön még ezer meg egy felhasználói tapasztalat, de kis gyakorlás után bele lehet ebbe jönni, és nem fog váratlanul érni senkit sem a facebook esetleges újabb húzása, amikor az üzenetkezelést majd mindenhonnan kipakolják.
Csabeen, Leonder, RauchR

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Használjunk Facebook Messengert a számítógépen! bejegyzéshez 61 hozzászólás

 1. adns szerint:

  Zsír cikk, néhány kiegészítés, meg vélemény a Messengerről

  Én tán június végén bukkantam rá, nagyon szerethető.
  Én Chrome-ból használom, talán ott a legjobb.
  Az írásnál ha esetleg nem olvasná a karaktereket, a bevitel módban a tab majd shift+tab csodákra képes.
  Hívásnál ne csodálkozzon senki ha nem megy, az időnként humoros hangulatba tér.
  Ja és még valami. Régebben, talán amikor kezdtem használni, pár napig még a mobilrl ismert hang volt, de azt kukázták, és azóta van ez az új hang.
  Ja és még egy dolog, régen még 2013 első részében láttam, hogy ennek a drága Féjszbúknak volt asztali Messenger alkalmazása, de azt sajnos eldobták.

 2. S.geri szerint:

  Gratulálok a cikkhez. Eddig nem szántam rá magam, hogy kipróbáljam, de a tapasztalatok felbátorítottak.

 3. Hermann Tibor szerint:

  Sziasztok! Teljes szívemből gratulálok a cikkhez, kiváló alternatívaként szolgálhat. Nos, rászántam magam és kipróbáltam – volna – az alkalmazást. Internet Explorer 11 alatt gyönyörűen be is jelentkeztetett, sőt megkérdezte, hogy a felkínált facebook-azonosítómmal szeretnék-e belépni, a nevemre kattintva mindez sikerült is. A fent leírt hibák felvázolása miatt gondoltam, áttérek a Firefox-ra… Egész egyszerűen semilyen formában nem tudok bejelentkezni, nem fogadja el vagy a felhasználónevet vagy a jelszót, azt írja ki folyamatosan, hogy “sajnáljuk, valami hiba történt, megpróbáljuk kijavítani”. Úgy is próbáltam, hogy 2x megnyitottam a böngészőt, be voltam jelentkezve facebook-kal, azt is bepipáltam, hogy maradjon bejelentkezve, de egyszerűen semmi. Utolsó mencsvárként a cookie-k törlése után próbálkozom a folyamattal, hátha úgy menni fog… vagy szerintetek mitévő legyek?

  • Hermann TiborHermann Tibor szerint:

   Szóval nem az alkalmazást, hanem a weboldalt próbáltam ki… hiába, már éjszaka van. :-D

 4. Hermann Tibor szerint:

  C Cleanerrel eltávolítottam a szükségtelennek vélt fájlokat, így sem sikerül a bejelentkezés a messenger.com-ra. :-( Fölöttébb érdekes, hogy Firefox-szal a http://www.facebook.com-ra simán be tudok lépni ugyanazon e-mail cím és felhasználó párosítással, ezért nem értem a dolog mikéntjét. Explorerrel simán bejelentkeztem a messenger.com-ra ugyanazzal az e-mail cím jelszóval… kész, én itt elvesztettem a fonalat. :-(

 5. RauchR szerint:

  Sziasztok!
  Ez aztán az érdekes hiba. Mindenesetre eszembe jutott valami, amivel ha mást nem is érünk el, , legalább a diagnózist felállíthatjuk, hogy kinek a szoftverével van a hiba. Nekm erős a gyanúm, hogy Facebooknál lehet valami, de azért meg lehet próbálni a következőt:
  Próbáld ki egy teljesen szűz, módosítatlan firefoxszal, legegyszerűbb hordozhatót letölteni, hogy az eredeti firefoxodat ne kelljen abajgatni. Link:
  Itt

  Ezt kicsomagolod, a firefox portable.exe-vel indul a cuccos, és minden teljesen gyári, valamint a fent lévő firefoxodtól független, tehát sütiket, beállításokat, eszköztárakat, kiegészítőket nem tartalmaz. Mi történik, ha ezzel próbálkozol?

 6. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Elkezdtem nézegetni a messengert, nem tűnik vészesnek a kezelése. Arra esetleg van mód, hogy láthassuk a messengerben, hogy éppen ki van bejelentkezve az ismerőseink közül? Én nem láttam erre lehetőséget, de lehet, hogy más igen. Köszi előre is a segítséget.

 7. Zozi szerint:

  Sziasztok! Magam is gratulálnék a cikkhez. Arra sarkal, hogy kipróbáljam. Ez meg is fog történni.
  De ahogy Durginak is, nekem is eszembe jutott, hogy látom az elérhető ismerősöket? Vagy ők vannak elől a listában?
  Ami még érdekes lehet, hogy azt tudjuk valahogy ellenőrízni, hogy ismerősünk látta-e a neki küldött üzenetünket és mikor látta?
  Szép napot mindenkinek!

 8. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Talán támpont lehet, hogy amikor olyan embernek írunk, aki nincs bejelentkezve, akkor nem olvassa vissza automatikusan a messenger ablakában állva az üzenetünket.

  Zozi felvetése is jogos. Engem is érdekelne, hogy arról hogy szerezhetünk tudomást, ha valaki láttamozta az üzenetünket? A mobil felületen egyelőre még látható, de ha onnan kiveszik az üzenetek funkciót esetleg, akkor érdekes lesz.

 9. AndorAndor szerint:

  Sziasztok. Jó az oldal kisebb hiányosságok vannak, de jól használható. Annyi a problémám vele, hogy próbáltam a szóbeli beszélgetést, és nem jött össze. A hívott félnek kiírta, hogy nem fogadta a hívást, de mé ga jelzést sem látta, hogy hívom. Firefox-al használom az oldalt.

  • adns szerint:

   A hívott fél mivel használja?
   Mert IE-ben nem működik a hívás, a funkció a Chrome-ban a legjobb.

 10. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Azt tapasztaltam, ha új címzettnek szeretnék üzenetet küldeni, akkor ugyan kiadja a találatok közt az illetőt, de rögtöhn írni rögtön nem tudok neki. Ha a beszélgetéslistában rányomok az illető nevére, akkor is az előző beszélgetés jelenik meg. Tapasztaltátok már ezt? Firefoxban próbáltam csak egyelőre ezt.

 11. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Ma szembesültem vele, hogy messengeren is kiírta az egyik üzenetem után, hogy a másik fél látta, tehát alakítgatják az oldalt lassanként.

 12. oaron szerint:

  Sziasztok!
  Ki tudom valahogy listázni az éppen online partnereket? Erre a cikkben, meg az oldalon sem találtam lehetőséget.

 13. nikoletta tóth szerint:

  csak akiket a facebookon ismerősök azokkal áljak szóba

 14. nikoletta tóth szerint:

  csak az hogy ismeretlenekkel ne áljak szóba

 15. Tóbiás Ádám szerint:

  Nem tudja véletlenül valaki, hogy hogyan lehet visszaállítani telefonon azt, hogy messengerben megjelenjen az, hogy ki használja az adott pillanatban webről és ki telefonról? Néhány napja eltűnt ez a “funkció” telefonomról (messenger->aktív partnerek listája) és vissza szeretném állítani. Tud valaki valami praktikát, megoldást?
  Előre is köszi.

 16. You actually make it seem really easy along with your presentation however I in finding this matter to be really something that I feel
  I’d never understand. It kind of feels too complex and extremely large
  for me. I’m lokoking ahead on your next put up, I’ll
  try to get the grasp of it!

 17. use this link szerint:

  Asking questions are truly fastidious thing if you are not understanding anything fully, but this
  piece of writing offers good understanding yet.

 18. Doszpot György szerint:

  Sziasztok! Nem lep meg, hogy csak én fogok negatív tapasztalatokról beszámolni. Firefox-szal és nvda-val kíséreltem meg az oldal használatát, ám számomra ez minden, csak éppen nem használható. Amennyiben valakinek üzenetet méltóztatnék vésni, tuti, hogy nem az adott személy kapja meg, hanem ippeg valamelyik más személy, aki szintén fent van messengeren. Ragozzam még tovább? Úgy gondolom, értelmetlen vállalkozás lenne… Meglehetősen gusztustalan dolognak tartom, hogy a számítógépet használóktól el kell venni a messengert, ráadásul azoktól, akik képernyőolvasóval kénytelenek dolgozni… Ezen véleményemtől nem tekinthettem el úgy gondolom…

 19. Doszpot György szerint:

  Üdv újból! Mellesleg felleltem egy facebook-messengert a szoftverbázison, szégyenletes, hogy senki nem ismeri, akikkel eddig kommunikálni próbáltam, és velem azonos vagy hasonló sorsúak/helyzetűek! Egy csak a gond, hogy legalábbis nálam jelenleg nem engedi még telepíteni sem a rendszer. Mereven bízom benne, hogy lelek olyan személyt, aki ezt a programot valamikor használta. Ha pedig a facebook ténylegesen ezt is lenullázta, reménykedem a minden csoda 3 napig tart elvben, hogy egy lehetőleg nagy tábor nem fogja ezt annyiban hagyni, és nem az lesz a kifogás, hogy üzleti érdeke a facebooknak, és el kell pusztítani ezt is!

 20. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this website,
  annd post is truly fruitful designed for me, keep up posting these articles or
  reviews.

 21. Aw, this was an extremely good post. Taking a
  few minutes and actual effort to create a top notch article… but
  what can I say… I put things off a lot and never seem to get nearly anything done.

 22. Brent szerint:

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of
  if you added some great picturees or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content iis excellent but wigh images and clips, this site could undeniably
  be one of the greatest in its field. Fantastic blog!

 23. Thanks for haring yoour thoughts about a. Regards

 24. Celia szerint:

  Thank you for some other informative site. Where else may I get tha type of information written in such an ideal approach?

  I have a venture that I’m simply noow working on, and I’ve been at the glance out for such info.

 25. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this.
  And he actually bought me dinner because I found it for him…

  lol. So let me reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thuanx for spending the time to discuss this matter here on your site.

 26. Thanks in favor of sharing such a good idea, post iss nice, thats why i have read it entirely

 27. There is definately a great deal to learn about this topic.
  I love all of the points you made.

 28. What’s up, yup this paragraph is in fact good and I have learned lot of things from it regarding blogging.
  thanks.

 29. Korey szerint:

  After looking at a number of the articless on your web site, I really appreciate your technique of
  blogging. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please check out my web site too and tell me how you
  feel.

 30. Wonderful goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you’re just extremely magnificent.

  I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying
  and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep
  it sensible. I cant waqit to read much more from you.
  This is actually a great web site.

 31. Madeline szerint:

  If some one desires to be updated with most up-to-date technologies afterwardd he
  must be pay a quick visit this site and be up to date daily.

 32. It’s nearly impossible to find well-informed people for
  this subject, however, you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 33. Pretty! This has been a really wonderful article.

  Thanks for supplying these details.

 34. I read this paragraph fully regarding the difference of most up-to-date and earlier technologies, it’s awesome article.

 35. Everything is very open with a really clear explanation of the issues.
  It was truly informative. Your webskte is extremely helpful.
  Thank you for sharing!

 36. I’ve read some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I surprise how much effort you place to make
  this kind of magnificent informative site.

 37. My brother recommended I would possibly like this blog.
  He wwas totally right. This post truly made my
  day. You cann’t belkieve simply how much time I had spent for this
  information! Thanks!

 38. Vito szerint:

  Hi there Dear, are yoou in fact visiting this website onn a regular basis, if so after that you will absolutely take good know-how.

 39. When I initially commented I appeaar to have clicked on the -Notify
  me whsn new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the exaxt same comment.
  There has to be a way you are able to remove me from that service?
  Thanks a lot!

 40. This is my first time visit at here and i am
  genuinely pleassant to read everthing at alone place.

 41. If some one needs expert view regarding blogging then i advise him/her to
  pay a visit this webpage, Keep up the pleasant work.

 42. I am sure this piece of writing has touched all the intsrnet people, its really really good piece of writing on building up new webpage.

 43. I think everything published made a bunch of sense.
  However, consider this, what if you were to create a killer headline?
  I am not saying your content is not solid, however suppose you added a post title to maybe get
  folk’s attention? I mean Használjunk Facebook Messengert a számítógépen! | Freekocka:
  az akadálymentes informatika portálja. is kinda plain. You should look at Yahoo’s home page and note how they create post titles to grab viewers to open the links.
  You might try adding a vidseo or a related pic or two to grab
  people excited about what you’ve written. Just my
  opinion, it might bring your posts a little livelier.

 44. www.aaafcu.com szerint:

  Valuable info. Lucky me I found your site by chance, and I
  am shocked why this twist of fate didn’t happened earlier!
  I bookmarked it.

 45. Wilson szerint:

  It’s an remarkable paragraph in support of all the online visitors;
  they will obtain advantage from it I am sure.

 46. ... szerint:

  Ez meg mi a jó isten? Mármint nem a cikk, mert az jó lett. De ez a sok angol komment a cifrábbnál cifráb nevű emberkéktől.

 47. Sister incet szerint:

  Hi there colleagues, its impressive piece of writing concerning tutoringand
  entirely defined, keep it up all the time.

 48. This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I
  have found something which hslped me. Kudos!

 49. Hey just wanted to give you a quick heads up. The tedt in your content seem to be running off the screen in Safari.
  I’m nnot sure if this iss a formatting issue or something to do
  with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 50. I constantly emailed tnis web site post page to all my friends, since if like to read it
  afterward my contacts will too.

 51. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your
  site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having
  1 or two images. Maybe you could space it out better?

 52. I’ve been exploring for a little bit for any high quality
  articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually
  stumbled upon this web site. Studying this info
  So i am satisfied to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed.
  I such a lot unquestionably will make certain to don?t put out of your
  mind thi web site and provides itt a glance on a relentless basis.

 53. Wonderful web site. Plenty of useful information here.
  I’m srnding it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  Annd certainly, thank you in your sweat!

 54. hello there and tjank you for your information – I’ve certainly picked
  up anything new from right here. I did however expertise several technical points using
  this web site, as I experienced to reload the web site
  many times previous to I could get it to load properly.
  I had been woondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times
  will often affect your placement in google and could damage
  your quality score if advertising and marketing with
  Adwords. Anyway I’m adding this RSS to mmy e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content.
  Ensre that you update this again soon.

 55. If some one desires expert view on the topic of
  blogging after that i advise him/her to go to see this weblog, Keep
  up the pleasant work.

 56. horváth messi szerint:

  szeretek szexszeni

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>