Megérkezett az idei év utolsó nagyszabású NVDA frissítése

A mai napon vált elérhetővé a népszerű ingyenes képernyőolvasó, az NVDA legfrissebb, 2013.3-as verziója. A legnagyobb újdonságok közé a testreszabható profilok, az egyéni billentyűparancsok és az átfutási mód tartoznak, cikkünkben pedig tüzetesen megnézzük ezek mivoltát és használatát.

Lihegve ugyan, de befutott, és nem késett el a 2013.3-as számozású NVDA frissítés, amely minden valószínűség szerint az idei év utolsó nagy horderejű frissítése. Sőt, valószínű egyáltalán nem is várható több frissítés ezen év utolsó hónapjában, esetleg akkor, ha valami borzalmas, égbekiáltó hibára lelnek a felhasználók, de szívből reméljük, hogy ilyenre nem kerül sor. Az NVDA tehát megérkezett, a támogatott operációs rendszerek között a Windows 8, 8.1, Windows 7, Vista és a jó öreg Windows XP egyaránt megtalálható.
A hibajavításokon túl a fejlesztők előrukkoltak pár olyan újdonsággal, amire igen-igen szükség volt már, és nagyon jót tesz a program használhatóságának.

Alkalmazás-specifikus profilok

Egyes kereskedelmi képernyőolvasók bizony már nagyon rég képesek arra, hogy beállításaikat az előre megadottak szerint intelligensen változtassák, ha egy adott alkalmazás kerül a fókuszba, netán valamilyen művelet kerül elvégzésre. Így lehetséges például, hogy máshol már évek óta beállítható, hogy a beszéd sebessége, hangereje és egyéb paraméterei automatikusan változzanak, ha mondjuk egy szövegszerkesztőbe lépünk, sőt az is beállítható már egy ideje, hogy a folyamatos felolvasás esetén kevesebb infót közöljön a képernyőolvasó, így azok nem zavarnak össze minket.
Ezeket a szolgáltatásokat most az NVDA is elhozta nekünk, ingyen.
A program menürendszere kibővült egy új paranccsal, ami a Profilok testreszabása nevet kapta, kinyitás után pedig létrehozhatjuk egyéni beállításainkat.
Az alábbiakban egy példával élve mutatjuk be a szolgáltatás működését.
Tételezzük fel, hogy egy gyakorlottabb felhasználónak nincs szüksége folyamatos billentyűzetvisszhangra, ez ugyanis hátráltatja munkájában. Ennek ellenére szövegszerkesztéskor előnyös, ha a leütött betűket visszahalljuk, ennek állandó beállítása viszont fárasztó. Az NVDA új szolgáltatásával viszont létrehozhatunk egy profilt a kedvenc szövegszerkesztőnknek, amely profil a hozzá kapcsolódó beállításokat tárolja.
Indítsuk el a szövegszerkesztőt, majd az ablakában nyissuk meg az NVDA menü profilok testreszabása párbeszédablakot. Egy listát kapunk, amelyben a már létrehozott profilok tekinthetők meg, tabbal az Új gombra lépés után szóközzel aktiválhatjuk azt, így elkészíthetjük az új profilt. Adjunk neki egy nevet, majd tabbal állítsuk be a feltételeket.
Itt tehát egy választókapcsolós területre érünk, amelyeket nyilakkal módosíthatunk, lehetőség van a kézi aktiválásra, vagy feltételként megadhatjuk a folyamatos felolvasás érvénybe lépését is, de számunkra a legérdekesebb most a harmadik választógomb, amely a profilt az adott alkalmazáshoz rendeli. Ha erre helyezzük a kurzort, és tabbal az igen gombot választjuk, a profil létrejön. Mindezek után, ha az adott alkalmazásból nyitjuk meg az NVDA menürendszerét, majd abban bármilyen beállítást eszközölünk, ezen beállítások csak akkor lépnek majd életbe, ha erre a programra lépünk és ezt tesszük aktívvá. Így beállítható a Billentyűzet beállításainál a karakterek bemondása, amely működésbe lép minden olyan alkalommal, ha a kedvenc szövegszerkesztőnk ablaka nyílik ki elénk.
Dióhéjban tehát arról van szó, hogy amennyiben egy alkalmazáshoz elkészítünk egy saját profilt, ezen profilban bármilyen NVDA-beállítást módosíthatunk a szokásos módon. A módosított paraméterek akkor lépnek életbe, ha a kiválasztott programban vagyunk, és addig tartanak, míg el nem navigálunk onnan.
Érdemes lehet foglalkozni a folyamatos felolvasással is. A folyamatos olvasást, mint feltételt szintén akkor állíthatjuk be, amikor új profilt hozunk létre. Ha ez megvan, megadhatjuk, hogyan viselkedjen az NVDA, amikor folyamatosan olvas, általában hosszabb szöveget. Minden további nélkül beállítható, hogy a folyamatos olvasást más tempóban tegye, esetleg, hogy a webes tartalmakat, mint például hivatkozások, idézetblokkok, folyamatos olvasás közben ne jelezze nekünk. Ilyen elven tehát belőhető bármi, a hangmagasság, hangerő, de még akár a beszéd nyelve vagy a beszédszintetizátor is, teljességgel ránk van bízva, mit kezdünk a felhasználói szabadsággal.

Testreszabható billentyűparancsok

Ha már felhasználói szabadság, akkor folytassuk mindjárt a billentyűparancsok módosításának lehetőségével. A beállítások menü Beviteli parancsok párbeszédpanel szolgál ennek lebonyolítására. Egy fanézetben kategorizálva találjuk a parancsokat és a hozzájuk tartozó műveleteket, a parancs módosításához tabbal a hozzáadás gombot kell választanunk. Figyelnünk kell persze, hogy olyan billentyűparancsot adjunk meg, amely nem ütközik más, az NVDA-hoz definiált kombinációval, amely egyéb szolgáltatásért felel.
Érdekes viszont, hogy tapasztalataink szerint az itt végzett beállítások nem korlátozódnak egy-egy profilra, ha eltávolítunk vagy létrehozunk egy billentyűparancsot, az globálisan működni fog mindenhol, nem lehet egy-egy alkalmazásban megváltoztatni pár parancsot. Véleményünk szerint ennek azért lenne némi haszna.

Átfutás

Egészen hasznos funkció az úgynevezett átfutás is, amely főként böngészés közben jöhet jól egyeseknek. Ha bekapcsoljuk, a folyamatos felolvasás nem áll meg akkor sem, ha egy gyorsnavigációs billentyűt nyomunk le. Igen sok weboldal alkalmazza például a címsoros elválasztást, és könnyen előfordulhat olyan szituáció, hogy a felhasználó végigszaladna a címsorokon, valamint a hozzájuk tartozó szövegeken is. Idáig minden alkalommal újra aktiválni kellett a folyamatos felolvasást egy navigációs gomb lenyomása után. Most azonban, ha a Billentyűzet beállításainál bekapcsoljuk az átfutást, erre nem lesz szükségünk. Okos dolog ez, néhány weboldalnál óriási haszna van.

Egyebek, összegzés

Hibajavítások is jócskán kerültek az új verzióba, de kiemelendő még, hogy az NVDA immáron a védett dokumentumokat is képes felolvasni a Microsoft Wordben. További újdonság, hogy javult a legördülő listák kezelése az Excell programban.
Mindezek mellett számos kisebb javítást eszközöltek a fejlesztők, ezekért, valamint a fejlesztésre és honosításra fordított energiáért ezúton mondunk köszönetet az NVDA csapatának, és bízunk benne, hogy az új szolgáltatások sokak számára teszik majd egyszerűbbé a számítógépen végzett munkát. A fejlesztőknek további sok sikert kívánunk, és reméljük, jövőre is megörvendeztetnek majd minket a program újabb verzióival.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Megérkezett az idei év utolsó nagyszabású NVDA frissítése bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. oaron szerint:

    Csak egy észrevétel, az egyik helyen véletlen 2013.3 helyet 2013.1-et írtatok.
    “Lihegve ugyan, de befutott, és nem késett el a 2013.1-es számozású NVDA frissítés”

  2. RauchR szerint:

    Valóban, a fene vigye. Lihegve érkezett a program, lihegve írtuk mi is a bejegyzést. Javítva lett, kösz az észrevételt.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>