NVDA Remote: a távoli segítségnyújtás új generációja

Frissen és ropogósan jelent meg az ingyenes NVDA képernyőolvasó legújabb, természetesen ingyenes kiegészítője. Segítségével távoli számítógépek irányítására nyílik lehetőség, innen a neve is, amely magyarul távelérést jelent. Adódik a kérdés: mi ebben az igazi újdonság? Valóban léteztek már korábban is efféle alkalmazások, ezért aztán gondoltuk, utánajárunk, miért más, mitől lehet ez jobb, mint a korábban is használt távsegítség alkalmazások. Az eredmény meglepő.

Előszó, telepítés

A közösség ereje sokmindenre képes. Ezt bizony már sok-sok évszázaddal, sőt akár évezreddel ezelőtt is pontosan tudták, s az ügyesebbek, szemfülesebbek képesek voltak arra, hogy a közösség erejét felhasználva önnön malmukra hajtsák a vizet, saját akaratuk és elképzelésük szerint alakítsák a nagy tömeget.
A közösség fogalma a világháló előretörésével valamelyest újra is definiálódott, elég csak arra gondolnunk, hány helyen látjuk naponta leírva például a közösségi portál szókapcsolatot. Ennek nyomdokain aztán sokminden elkezdett közösségivé avanzsálni az interneten keresztül, így jöhetett létre a közösségi finanszírozásként elhíresült fogalom is. Ez pontosan azt jelenti, amit a megnevezésből kikövetkeztethetünk, egy meghatározott cél eléréséhez az internet népétől kérünk önkéntes támogatást, persze lehetőleg úgy, hogy a támogatóknak is megérje a dolog, netán a különösen magas összeggel hozzájárulók egyéb kiváltságokban is részesüljenek.
A két talán legismertebb ilyen portál a Kickstarter és az Indiegogo, és igen, akár mi magunk is kitalálhatunk valami olyan elérendő célt, egy projektet, amihez a neten kérünk segítséget, anyagi támogatás formájában. Rengeteg ilyen projektet vittek már sikerre, és legalább ugyanennyi hasalt el érdektelenség miatt, de egészen elképesztő projektek is fellelhetőek ezeken a szájtokon, egy vicces kedvű internetező például ahhoz kért közösségi támogatást, hogy első rántottáját megsüthesse. És kapott!

Az NVDA legújabb kiegészítőjének elkészítése és üzemeltetése is közösségi finanszírozás útján válhatott lehetővé, ennek köszönhető, hogy a végfelhasználók számára ingyen van, holott persze tudjuk, hogy ezen a világon lényegében ingyen semmi nincs. Nemcsak ehhez a kiegészítőhöz, de az ingyenes NVDA-hoz is szükségvan időre és pénzre, ennek fényében pedig különösen értékelendő, amit a fejlesztők most összehoztak.
Ehhez egyébként több, mint 15000 amerikai dollár állt rendelkezésükre – ennyit gyűjtöttek ugyanis össze -, ebből a pénzből pedig elkészítették az NVDA Remote, magyarul NVDA Távelérés nevezetű bővítményt, amely szabadon letölthető, és egyszerűen használható.

A bővítmény jelen állapotában még nem kommunikál magyar nyelven, erre talán még pár hetet várni kell, de olyan egyszerű, hogy ezen cikk átfutása után is garantáltan használni tudja mindenki.

Letöltését a hivatalos weboldaláról kezdeményezhetjük, amely a www.nvdaremote.com címen érhető el, de Ide enterelve rögtön a letöltőoldalra léphetünk. Itt hivatkozáslistából, azaz Insert+f7 billentyűkombináció lenyomása után D betűvel keressük meg a Direct Download hivatkozást, és aktiváljuk.
A letöltés máris elkezdődik. Amennyiben telepített NVDA-t használunk, elég egyszerűen a Windows intézőben entert nyomni a fájlra, a bővítmény máris telepítésre kerül. Ha hordozható NVDA van fenn, az NVDA menü Eszközök almenüjében aktiváljuk a bővítménykezelőt, majd a hozzáadás gombot, és adjuk meg a letöltött NVDA kiegészítő elérési útját, azaz az NVDA Remote.nvdaaddon fájlt.

Kezelés, beállítás

A kiegészítő az NVDA menü Eszközök almenüjében kap helyet, jelen állapotában Remote néven, ez táveléréssé változik, amint a magyar nyelv hivatalosan is elérhető lesz. A Remote almenü első eleme a Connect, azaz kapcsolódás menüelem. Ha ide entert ütünk, megjelenik egy párbeszédpanel, amelyen néhány nagyon egyszerű beállítást kell megadnunk ahhoz, hogy a kapcsolat létrejöjjön.

Az első beállítási csoportban azt adhatjuk meg, hogy kliens, vagy szerver üzemmódot használnánk-e. Itt felhívnánk a figyelmet egy fontos dologra, amely talán elsőre nem egészen egyértelmű. Más távelérést biztosító alkalmazásokban jellemzően a server a fogadófél, és a kliens csatlakozik, itt viszont mindkét félnek a kliens menüpontot kell választania, ha csatlakozáshoz nem saját szervert használnának, hanem a szabadon használható központi szervert, amelyet az NVDA Remote fejlesztői üzemeltetnek. Elsőként ezt tárgyaljuk, így tehát mind az irányító, mind az irányított fél kliens lesz, jelöljük tehát be a Client választógombot, majd tabozzunk a következő beállításra.

Itt kell eldöntenünk, hogy egy adott gépet szeretnénk-e irányítani, vagy a mi gépünket kívánjuk elérhetővé tenni valaki számára, aki irányítja azt.
Alapesetben a Control another machine választógomb van bejelölve, amely magyarul annyit tesz, hogy irányítunk egy másik számítógépet, azaz mi leszünk a kezelők. Egy nyílbillentyű megnyomásával léphetünk a másik opcióra, amely angolul Allow this machine to be controlled, azaz engedélyezzük ennek a számítógépnek a távoli irányítását, ekkor értelemszerűen valaki más irányítja egy ideig a mi gépünket.

Tabbal a Host szerkesztőmezőre érünk. Itt kell megadni annak a szervernek az elérési útját, amelyen keresztül a kapcsolat létrejöhet. Az NVDA Remote fejlesztői működtetnek egy publikusan elérhető szervert, amely az nvdaremote.com címen érhető el, ekkor ezt kell beírni a host mezőbe. Akkor hasznos ez, ha egyik fél sem kíván szerver létrehozásával bajlódni, nem szórakozna a tűzfal meg a router beállításaival, így egyszerűen létrejöhet a csatlakozás, de kissé lejjebb a szerver beállításával is foglalkozunk.

Tab billentyűvel aktívvá tesszük a Key mezőt, ezt lényegében az irányító és az irányított fél is megadhatja, de akinek előbb sikerül kitalálnia egy kódot, az adja majd meg a másik félnek, hogy egymásra találhassanak. Ez a kód lényegében tetszőlegesen bármi lehet, lényeg, hogy amit az egyik fél kitalál, azt kell a másiknak is beírni a csatlakozáshoz. Így tehát ugyanúgy lehet a kódunk fapapucs, mint amennyire harántcsíkolt lápi pöcsmög, bár a hibák elkerülése végett érdemes lehet ékezet nélküli kódokat megadni.

Tabbal találunk még egy Generate Key gombot is, ez egyéni szerverek esetén érhet valamit, bár ott sem túl sokat.

Újabb tabbal lépünk az Ok gombra, ha szóközt ütünk rá, mi már kapcsolódtunk is – erről egyébként sípoló hangjelzés is tájékoztat -, várhatjuk is a másik felet.

Ha megvagyunk, az irányító félnek jut a nagyobb szerep. Az F11 gombbal váltogathatunk a saját gépünk, illetve a távoli gép között, ha f11 gombbal a “Sending keys” üzemmódra kapcsolunk, a lenyomott billentyűk a távoli gépre vannak hatással, újabb f11-re visszakapcsolunk tulajdon masinánkhoz. Váltogatni bármikor lehet, a dolog pedig a gyakorlatban is jól működik.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy jelen állapotában a szoftver semmiféle képet és hangot nem közvetít a számítógépek között. Nem jön létre tehát egy olyan kapcsolat, amelyben vizuális vagy hangos elemeket tesz elérhetővé a szoftver, mindösszesen annyi történik, hogy a távoli gépen az NVDA által felolvasott minden információt klónozva elküldi nekünk a szoftver, és a mi NVDA szoftverünk olvassa azt fel. Így történhet meg például az is, hogy ha nem ugyanazt a beszédszintetizátort használjuk, mint ami az irányított fél NVDA-jában be van állítva, akkor minden a mi beszédszintetizátorunkon hangzik el. Ha viszont más beszédbeállítások vannak érvényben, azokat mi is megkapjuk, tehát amennyiben az irányított partner szintetizátora lassabban beszél és kimondja az írásjeleket, akkor a miénk is így fog viselkedni, ha attól a géptől kap adatot.

Viszont semmiféle más adat nem jön át, ha például a távoli gépen elindítunk egy videót, annak sem képi, sem audio elemeit nem kapjuk meg. Ez egyfelől remek dolog, mert így az irányítás rendkívül gyors és gördülékeny. Szinte alig van késleltetés, akár mobilinternettel vagy gyengébb wifi kapcsolattal is tökéletesen működik minden, hisz alig forgalmazunk adatot, nincs, ami komolyabb megrekedést eredményezzen. Néhány szélsőséges esetet viszont el tudunk képzelni, amikor nemcsak az adott gépen felolvasott információ, hanem a gép egyéb hangjai is hiányoznának, példának okáért, ha valami hanggal kapcsolatos probléma megoldásában kér valaki segítséget tőlünk. Persze ekkor mindösszesen az kell, hogy a segítséget kérő féllel az irányítás alatt kapcsolatban legyünk, mondjuk Skype-on, így tőle megtudhatjuk munkánk eredményét.

Ha be kívánjuk fejezni a munkát, az NVDA menüben az Eszközök almenü/remote menüpontjában válasszuk a Disconnect, azaz kapcsolatbontás lehetőséget. Fontos, hogy ezt mindkét félnek célszerű megtennie, amíg ugyanis ez nem történik meg, a kapcsolat aktív marad, és ha valaki épp egész véletlenül kitalálná rémbonyolult jelszavunkat, beléphet, és elkezdheti irányítani a gépet.

Ha a connect menüben a Client választókapcsoló helyett a Servert jelöljük be, lehetőségünk van az nvdaremote.com közvetítőszervert kiiktatva teljesen saját vonalakon működtetni a távelérést, hasznos lehet ez például belső hálózaton, de egyéb esetekben is.

Szerver üzemmódban a tűzfalunkon engedélyeznünk kell az NVDA.exe-t, illetve ha van routerünk, szabaddá kell tennünk a 6837-es portot. Mi nagyon hiányoljuk a szabad portválasztás lehetőségét, ennek hiányában ez némi csekélyke biztonsági kockázatot azért hordoz magában, bár az is igaz, hogy kezdők számára ez megnehezítené a csatlakozást.

Van viszont egy Get External IP nevű gombunk tabbal, amely lekéri külső IP-címünket, ha interneten keresztül csatlakoznának szerverünkhöz, ezt kell megadnunk, belső hálózaton azt a címet, amit a routertől kaptunk.

Szerver üzemmódban is ugyanúgy lehetünk irányítók és irányítottak, ebben a tekintetben a szoftver szabad kezet ad mindenkinek.

A csatlakozó félnek persze ugyanúgy a kliens (client) nevet kell választania, ekkor viszont a Host mezőbe nem az nvdaremote.com kerül, hanem a szervert létrehozó fél IP-címe, esetleg DNS azonosítója, ha rendelkezik ilyennel.

Helyes szerverbeállítás esetén a dolog ettől kezdve a fentebb tárgyaltakkal megegyezően funkcionál.

Egyebek, összegző

Fentebb említettük, hogy a dolog rendkívül gördülékeny, reszponzív és egyszerű. Kevés gépteljesítményt, és kevés adatforgalmat emészt fel a dolog, ráadásul van pár extránk is.

Példának okáért a Remote menüben elérhető a Push Clipboard menüpont, amely a másik, irányított gép vágólapjára helyezi azt, ami a miénken van. Ha tehát control+c parancsokkal a saját vágólapunkra helyeztünk valamit, majd a Push Clipboard menüpontot választottuk, nyomjunk f11-et, átkapcsolva ezzel az irányított gépre, és control+v-vel beilleszthetjük az eredetileg a saját gépünkön kijelölt tartalmat. Tapasztalataink szerint ez kizárólag szöveges tartalomnál működik, fájlokat ily módon nem másolhatunk a partner gépére, kár. Esetleg egy méretlimit megállapítását követően érdemes lehetne a fájlátvitel funkciót is elérhetővé tenni.

Van egy “Send control+alt+del” menüpontunk is, ekkor ezt a billentyűparancsot szimuláljuk a kezelt partnergépen. Erre azért van szükség, mert ezen billentyű lenyomása minden esetben a saját gépünkön kerül értelmezésre, így csak ezen a kerülőúton van lehetőség a távoli gépen is lenyomni.
Az Options menü a Beállításokat takarja, ez jelenleg egyetlenegy opciót tartalmaz, amely legalább annyira hasznos, mint amennyire árva.
Lehetőség van ugyanis beállítani, hogy egy adott gép automatikusan csatlakozzon egy irányítóhoz, amint az NVDA elindul, akár újraindítást vagy bekapcsolást követően azonnal.
Ehhez be kell jelölnünk az ablakban található jelölőnégyzetet, majd a Hostot és kulcsot meg kell adnunk.

Érdekességképp megpróbáltunk kettőnél többen is belépni ugyanazon kóddal. Ennek eredménye az lett, hogy egyetlenegy gépet egyszerre többen is képesek voltunk irányítani. Elképzelhető, hogy ennek is megvan a maga haszna, mindenesetre nem tudtuk eldönteni, hogy ez valamiféle rendellenesség, vagy valóban így van megálmodva az alkalmazás.

Mi hiányosságként értékeljük, hogy az irányított fél számára nem áll rendelkezésre olyan billentyűparancs, amelynek segítségével önkényesen szakíthatja félbe a távelérést. Az f11 parancsot csak az irányító használhatja, az irányított félnek lényegében semmiféle gyorsparancs nem áll rendelkezésére, hogy azonnal megtagadhassa a gépéhez történő hozzáférést. Kizárólag úgy van lehetőség erre, ha a fentebb már említett Disconnect parancsot választja a remote menüben, ez azonban kivitelezhetetlen, ha eközben valahonnan valaki más egyfolytában használja a gépünket és parancsokat ad neki.
Jó lenne valami gyorsparancsot létrehozni a későbbiekben ehhez, főként a biztonság növelése végett.

Mindezen egyelőre meglévő hiányosságok ellenére a szoftver remekül működik. Minden további nélkül bevethető távsegítség nyújtásához, netán otthoni gépünk távoli irányításához is, ha épp erre van szükség. A publikus szerver sem instabil, többnapos tesztjeink alatt sebességben és megbízhatóságban is remekül vizsgázott.

Mi ezúton köszönjük meg a kiegészítő létrehozását egyrészt a fejlesztőknek, másrészt viszont legalább ekkora köszönet illet minden önkéntes adományozót, aki hozzájárult a program megszületéséhez, s ehhez pénzével segített. Nem volt hiába.

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

NVDA Remote: a távoli segítségnyújtás új generációja bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Visszajelzés: NVDA távelérés, egy innovatív kiegészítő! | NVDA képernyőolvasó

 2. adns szerint:

  Üdv!

  Nagyon jó cikk, de kérdés fogalmazódott meg bennem.
  teszem azt, hogy van otthon szerverkedő gépem
  Ha újraindul, akkor mit tudok tenni hogy vissza csatlakozhassak?
  Vagy megmarad a régi kulcs?
  Vagy hogy tudom megoldani?
  Köszi!

 3. Ruzsa Viktor szerint:

  Kedves Robi!

  Így a cikket olvasván egyelőre annyit, hogy zseniális, bőséges, sőt, csak győzze az ember magáévá tenni ezt az információhalmazt. Mindenek előtt hallgatni fogom a pénteki Gépház adást, és otthon a saját helyi hálózatomon kipróbálom. Nekem UPC internetem van, belső routerrel, mindkét gép (egy asztali- és egy laptop) vezeték nélkül kapcsolódik a hálózathoz, a helyi hálózat szépen és gyorsan, magabiztosan működik Win 7 alatt és az NVDA 2015-ös legújabb verziójával. Úgyhogy én is fogom tesztelni.

  További eredményes munkát, sok sikert, és köszönet a fejlesztőknek, és Neked, Robi, hogy ilyen elmélyülten foglalkozol e témával, és hogy ezzel is segítesz sorstársaidnak.

  Üdvözlettel,

  Viktor

 4. Osillo szerint:

  adns: az irányított szerver újraindulásának problémája kiküszöbölhető a cikkben írott opcióval, vagyis azzal, ha megadod, hogy automatice csatlakozzon, ha fut az NVDA. Ehhez persze még kell az is, hogy automatikusan induljon a rendszerrel az NVDA is. Ha jól értelmezem, akkor eme két beállítás megléte esetén ennek működnie kell az általad kívánt módon.
  Robi: van jelenleg is egy gyorsparancs a felfüggesztéshez az irányított részéről. Ez az NVDA gomb+Q. :D De egyébként ez tényleg nem rossz, amíg nincs más. Jah, és ha UTP kábelen száguld a neted, akkor egy mozdulattal kiránthatod a kábelt a masinából, akkor tutira megszűnik az irányítás. :)

  • Andor szerint:

   Én is kipróbáltam szépen működik, de az automatikus csatlakozást hiába beállítom kulcsal együtt a gépet újra indítván el is tűnik így nem jött össze z auto csatlakozás.
   Egyenlőre nem tudom mi lehet az ok.
   Az nvda automatikus indulása is bevan állítva tehát az nem lehet gond.

 5. Osillo szerint:

  Beugrott az is, hogy mi haszna lehet annak, ha pl. ketten szimultán irányítjátok a delikvens gépezetét. Van pl. az ősrégi Mortal Combat, ami egy offline multi player módot is támogató game. No, ezt továbbgondoltam most modernizált formában.
  Az irányított PC-jén fut az MK, a két irányító pedig egymással küzd. Lényegében az irányított a game server, és így megvalósul az online multi player. Persze a hangról se feledkezzünk meg: pl. Skype-on konferenciában lehetnek egymással, és az irányított félnek be kell állítani azt is, hogy a hang kimenete átmenjen a két irányítónak, a játékosoknak.
  Na, milyen? Vagy csak megártott a kánikula? :)
  Azt azonban gyanítom, hogy az NVDA Remote fejlesztőit nem ez inspirálta, amikor a kiegészítőt ezen képességgel felruházta.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>